Lyxig vetedeg med kardemumma
Lyxig vetedeg med kardemumma
8 ingredienser
1h 50 min
Recept på utsökta bullar! Fyll bullarna med önskad fyllning. Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.
Använd degen till
Ingredienser
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl standardmjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 150 g smör, mjukt
- 1 ägg (ekologiskt)
- 1,2 l vetemjöl special
Gör så här
- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Lägg dem på en smörad bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
- Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
- Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.