Lyxig vetedeg med kardemumma

Leila Lindholm

Lyxig vetedeg med kardemumma

8 ingredienser

1h 50 min

Recept på utsökta bullar! Fyll bullarna med önskad fyllning. Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Använd degen till
Blåbärsbullar à la Leila
Mandel- och äppelkrans

Ingredienser

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl standardmjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, mjukt
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 1,2 l vetemjöl special

Gör så här

  1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Lägg dem på en smörad bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
  7. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
  8. Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.