Fiskpudding på lutfisk

Leif Mannerström 2018Nils mmolinder

Fiskpudding på lutfisk

9 ingredienser

Fiskpudding på lutfisk med smält smör, skalade räkor och riven pepparrot.

Mannerström och Molinders fem lutfisktips

  1. Förvara lutfisken i en hink full med vatten. Ställ hinken på balkongen eller i kylskåpet.
  2. Byt vatten varje dygn och låt gärna stå och spola i några minuter.
  3. Koka fisken enligt ”kroppkakemodellen” dvs sänk ned fisken i kokande vatten och låt sjuda tills den flyter upp
  4. Servera gärna lutfisken som en hel måltid någon gång under jultiden. Basisk mat är nyttig.
  5. Lutfisken avnjuts med gräddig bechamelsås och råskalad, mjölig potatis.

Ingredienser

  • 1 kg lutfisk (skinn- och benfri)
  • 1 gul lök (eller 2 små)
  • 3 dl ris
  • 5 äggulor
  • ca 6 dl standardmjölk
  • 1 fiskbuljongtärning [3 dl fiskfond]

Till servering

  • smör, smält
  • färsk pepparrot, riven
  • skalade räkor

Gör så här

  1. Finhacka löken och fräs den mjuk i botten av en kastrull.
  2. Skär fisken i bitar och lägg den ovanpå löken.
  3. Tillsätt mjölken och buljongtärningen.
  4. Täck fiskbitarna med vatten, tillsätt 1,5 tsk salt.
  5. Koka upp och låt fisken sjuda i cirka 5 minuter.
  6. Sila över fonden/mjölken i en annan kastrull.
  7. Häll riset i fonden och låt koka i cirka 20 minuter.
  8. När riset får en konsistens av gröt tillsätt kokt fisk och lök och rör till en jämn smet.
  9. Tillsätt äggulor. Fyll en smord eldfast form med fisksmeten och grädda i ugn i 200 grader i cirka 25-30 minuter.