Chili med lammfärs och svarta bönor
Chili med lammfärs och svarta bönor
17 ingredienser
25 min
En snabbvariant på chiligryta med lammfärs, svarta bönor, getost och nachochips.
Tips! Det går även bra att använda färs av renkött eller annat vilt.
Ingredienser
- 600 g färsk svensk lammfärs
- 1 gul lök, finhackad
- 2 stjälkar stjälkselleri, finhackade
- 1 röd paprika, finhackad
- 400 g färdigkokta svarta bönor
- 0,5 dl passerade tomater
- 0,5 dl chipotle sauce & marinade (från flaska)
- ca 2 dl puré av guajillo (blötlagda chilifrukt som mixas) (eller New Mexican chile)
- salt
- malen svartpeppar
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk oregano
- olivolja
Till servering
- 1 förp nachochips
- 100 g getost, rumstempererad
- 4 klyftor limefrukt
- 4 salladslökar, tunt skivade
Gör så här
- Värm ugnen till 125 grader. Hetta upp en stekgryta eller rejäl stekpanna med höga kanter. Bryn lammfärs, lök, blekselleri och paprika i lite olja på stark värme. Salta och krydda generöst med svartpeppar.
- Tillsätt svarta bönor med sitt spad, passerade tomater, chipotlesås, chilepuré och spiskummin, låt det småkoka under lock i cirka 15 minuter. Värm nachos i ugnen under tiden chilin småkokar. Avsluta med att smula ner oregano i chilin.
Servering
- Ställ grytan mitt på bordet och servera i djupa tallrikar med en bit getost på toppen tillsammans med salladslök, lime och varma nachos.