Slottsstek som på AG
Slottsstek som på AG
21 ingredienser
ca 2 h
Slottstek som på restaurangen AG. Gör steken på en fin bit högrev.
"Jag gillar att göra stek på lite saftigare högrev, detta är min no 1."
/Johan Jureskog
Ingredienser
- 2 kg högrev, lagom fet
- 3 rödlökar, i bitar
- 3 små morötter, i bitar
- 6 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 6 ansjovisfiléer
- 1 msk ättika
- 3-4 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- 3-4 msk rönnbärsgelé
garnityr
- smör, att steka i
- 1 kg kålrot
- ljus sirap
- ättika
- svartpeppar, salt
- 0,5 kg brysselkål
- 0,5 kg små potatisar, av fast sort
Till servering
- färsk kruspersilja
- rönnbärsgelé
- märg
- ansjovisfilé
Gör så här
- Salta och peppra köttet ordentligt runtom, bryn i en stekgryta.
- Lägg lök och morötter vid sidan av steken. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika och vatten tills det täcker.
- Låt koka upp. Sänk värmen och låt brässera under lock på svag värme cirka 1,5 timme. Vänd steken då och då. Ta upp och låt köttet vila 10-20 minuter.
- Sila stekskyn från grytan i en kastrull. Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén. Låt såsen sjuda 5-10 minuter. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.
- Koka brysselkålen.
- Skala och skär kålrötter i 1,5 cm stora, slarviga kuber. Stek dem mjuka i smör och tills de fått fin färg och smaksätt dem med sirap, ättika, salt och peppar. Blanda ner kokt brysselkål sista minuten.
- Stek potatisen runt om i smör tills den är mjuk, smaka av med salt och peppar.
- Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med tillbehören och eventuellt med lite bakad märg.