Glutenfri banoffee pie

Glutenfri banoffe pie
Foto: Sonja Dahlgren
Jessica FrejMaria Blohm
Jessica FrejMaria Blohm

Glutenfri banoffee pie

12 ingredienser

Glutenfri variant av banoffee pie med krispigt pajskal på mandelmjöl fyllt med kolasås, banan och vispad grädde. Tar ett par timmar att göra men går bra att frysa. Recept ur appen Tårtor! Cook & bake gluten free.

"Syndigt god, med söt kola, fruktiga bananer, krispigt pajskal och vispad grädde. Det går inte att inte älska den här pajen. Det tar lite tid att koka kolan, men å andra sidan går den inte att misslyckas med så det är väl värt det."
Det går utmärkt att frysa tårtan, och sedan ta fram den och låta den tina ca 1 timme i kylskåp.

Ingredienser

portioner personer

Glutenfri pajbotten

  • 60 g mandelmjöl
  • 30 g strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 60 g smör
  • 60 g majsstärkelse
  • 30 g havremjöl

Fyllning

  • 397 g sötad kondenserad mjölk (oöppnad)
  • 2 bananer
  • 3 dl grädde
  • 50 g choklad
  • 50 g blandade nötter, hackade
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
  2. Tryck ut degen i en springform, degen ska upp ett par centimeter på kanterna.
  3. Tryck ut degen i en springform, degen ska upp ett par centimeter på kanterna.
  4. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.
  5. Ta bort etiketten på burken med den kondenserade mjölken. Lägg hela burken oöppnad i en kastrull och täck med vatten. Koka burken i 2 timmar och 30 minuter, håll koll så att burken hela tiden är täckt med vatten. Ta upp burken och låt den svalna.
  6. Hacka nötterna och rosta dem i en torr stekpanna. Tillsätt sen sockret i stekpannan och rör tills den smälter. Häll de varma nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  7. Hacka chokladen grovt. Skiva bananerna. Vispa grädden.
  8. Öppna den avsvalnade burken med kondenserad mjölk som nu blivit till kola och bred den över pajskalet.
  9. Toppa med bananerna, den vispade grädden, hackad choklad och nötter. Ställ pajen i kylen ett par timmar innan servering