Skaldjursplateau med 4 spännande såser

Skaldjursplateau med 4 spännande såser
Foto: Magnus Skoglöf
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Skaldjursplateau med 4 spännande såser

18 ingredienser

30 min

En riktigt lyxig skaldjursplateau med fyra olika asiatiska såser till. Majonnäs är grunden, smaksätt med sesam, wasabi eller gochujang.

Bengt Frithiofssons vintips
5657 Bourgogne 2012, Les Sétilles (4 solar)

Receptet kommer från Jennies kokbok Asiatiska smaker.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg valfria skaldjur, t ex räkor, havskräftor, krabba och hummer
  • 1 citron
  • 1 bröd (t ex surdegsbaguette)
  • smör

Asiatisk majonnäs - grundrecept

  • 1 ägg, rumstempererat
  • 2-2,5 dl neutral rapsolja
  • 1 tsk risvinäger
  • ev salt (om den inte ska smaksättas med salta smaksättare)

Gochujangmajonnäs

  • 1 sats asiatisk majonnäs (se ovan)
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 0,5-1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • salt

Wasabimajonnäs

  • 1 sats asiatisk majonnäs (se ovan)
  • 2,5 msk wasabipasta
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk färsk ingefära, riven

Sesamaioli

  • 1 sats asiatisk majonnäs (se ovan)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk vita sesamfrön, rostade
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk japansk soja

Gör så här

Skaldjursplateau

  1. Knäck hummerklorna med tång eller genom ett hårt slag med en kniv (använd inte din bästa dock). Lägg upp alla skaldjuren på ett fat med fot eller ett annat vackert fat.  Dela citronen och lägg på fatet och servera skaldjuren med följande såser för en spännande tvist. Ett gott bröd och lite smör till är fint till.

Hemslagen asiatisk majonnäs - grundrecept

  1. Separera äggulan från vitan. Till majonnäsen använder vi bara äggulorna. Spara vitorna till att göra maränger eller fyll ut en omelett.
  2. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och börjar bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all oljan är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger och eventuellt salt. Vispa samman.

Gochujangmajonnäs

  1. I en sats asiatisk majonnäs, häll i sesamolja och gochudjang. Vispa försiktigt samman. Smaka av med salt.

Wasabimajonnäs

  1. Blanda wasabipasta, soja och ingefära. Häll i majonnäsen och vispa försiktigt tills allt är väl blandat.

Sesamaioli

  1. Vispa försiktigt samman majonnäs med vitlök, sesamolja, sesamfrön och soja. Smaka av med salt.