Spagetti med kantareller

Anette Rosvall och Emma Hamberg

Spagetti med kantareller

15 ingredienser

30 min

Husmorsornas goda pasta med kantareller som får extra piff av ett brynt ruccolasmör. Recept från boken Din matkasse.

Kanske är du en sån som plockar en massa svamp på hösten? Eller får du från någon som plockar och får över? Eller köper du rentav svamp i grönsaksdisken i en affär? Hur som helst: Svamp är gott! Så även denna pasta förstås. / Husmorsorna
Bengt Frithiofssons vintips:
2362 Canaletto, Montepulciano d'Abrusso 2010, ca 69 kronor Mjuka, harmoniska toner av Montepulcianodruvor med inslag av mörka körsbär och varmjordstoner.

Ingredienser

portioner

Kantarellpasta

  • 600 g spaghetti
  • 400 g kantareller (eller annan smaskig svamp)
  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 1-2 klyftor vitlök
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 50 g ruccolasallad, att garnera med
  • ev parmesanost

Brynt ruccolasmör

  • 100 g rucolasallad, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
  • citronsaft

Gör så här

  1. Koka spagettin enligt förpackningen. Under tiden rensar du svampen med flinka små händer. (Barnhänder passar utmärkt för detta arbete!)
  2. Fräs lök och vitlök i smör tills de är helt mjuka, då hivar du i din svamp.
  3. Låt den ligga still i medelhet stekpanna tills den släpper sin vätska. Då ska du salta och peppra lite grann och låta svampen bara steka en liten stund till, så att all vätska sugs upp igen.
  4. Medan du väntar på det, kan du börja med ruccolasmöret.

Ruccolasmör

  1. Finhacka ruccolan och vitlöken och lägg hacket i en bunke.
  2. Smält sedan smöret under vispning på låg värme. När du ser att det börjar ändra färg och bli lite bärnstensfärgat, vispar du lite till och häller det sedan över ruccolan. Det kommer först att pysa till, och sedan känner du en härlig doft av nötigt, örtigt smör.
  3. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
  4. Lägg upp spagettin. Strö över svamp, ruccola och häll sedan kryddsmöret över hela härligheten.
  5. Toppa med lite riven parmesan, om du är på det humöret.