Kalasmos med strössel - potatismos

Foto: Barnens egen matskola
Kalasmos med strössel - potatismos
8 ingredienser
Receptet kommer Barnens egen matskola
Ingredienser
- 12 mjöliga potatisar
- salt
- 2 msk smör
- 1 krm vitpeppar
- 2,5 dl mjölk, varm
- 1 morot
- 1 förp rädisa
- 1 knippe färsk bladpersilja
Gör så här
- Sätt på kastrullen med 1 liter vatten. Lägg potatisen och salt. Lägg på locket och koka på högsta värme. När potatisen kokar upp minskas värmen till medelvärme.
- Tvätta och skala moroten och rädisorna. Moroten skärs i skivor och delas sedan i centimeterbreda remsor. Remsorna skärs på tvären till cirka 2 millimeter.
- Gör likadant med rädisorna.
- Skälj persiljan och skär dem i strimlor tvärs över bladen.
- Häll av vattnet när potatisen är mjuk efter cirka 15-20 minuter. Se upp för ångan!
- Lägg i smörklicken och vispa sönder poatatisbitarna med elvispen. Tillsätt vitpeppar.
- Mjölken värms i microugn eller kastull för att inte moset ska bli kallt. Späd med lite varm mjölk i taget.
- Rör till sist ner strösslet och lägg moset i en skål med dekoreras med morotsblad, rädisblommor och persiljekvistar.
- Moset kan serveras med polkagriskorv. polkagriskorv är grillkorv inlindad i bacon. Korven grillas med baconet i riktigt varm ugn.