Lyxig nyårsdessert med browniebotten, champagnemousse och halloncoulis. Duka fram denna och du kommer garanterat imponera på gästerna!
Nyårsdessert med champagne, hallon och choklad
Foto: TV4
Du behöver
Champagnemousse
- 1 tsk gelatinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl champagne
- 1 äggula
- 0,75 dl florsocker
Champagnegelé
- 1 tsk gelatinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 1,5 dl champagne
- 0,5 dl strösocker
Hallon- och limecoulis
- 200 g frysta hallon, tinade
- 1 lime, saften av
- 0,5 dl strösocker
Brownie
- 150 g smör
- 250 g strösocker
- 70 g kakao
- 3 g salt
- 3 g vaniljsocker
- 110 g ägg (2)
- 60 g mjöl
Browniesmulor
- 25 g smör
- överbliven brownie
Till garnering
- färska hallon som styckfrysts över natt
- guldpulver
- citronmeliss
Gör så här
- Champagnemousse
Blanda ut gelatinpulver med kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter. Värm försiktigt upp champagnen och lägg i gelatinet. Rör om tills det har smält och låt vätskan svalna. - Vispa grädden lätt och fluffigt. Blanda ihop äggula och florsocker, det blir en ganska fast röra. Tillsätt en klick grädde och vispa upp äggblandningen. Vänd sedan försiktigt ned äggblandningen i grädden och till sist vänd i champagnen.
- Fördela i 6 kupolformade silikonformar och ställ i frys i minst 6 timmar.
- Champagnegelé
Blanda ut gelatinpulver med kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter. Värm 1 dl av champagnen tillsammans med strösockret i en kastrull tills alla sockerkristaller har smält. Dra av från plattan och rör ner gelatinet tills det har smält. Häll över i en skål och ställ i kyl för att svalna något. - När blandningen svalnat, häll försiktigt i resterande 0,5 dl av champagnen under försiktigt omrörning för att behålla så mycket som möjligt av bubblorna. Häll gelén i geléhallonform av silikon, eller häll ut på en bakplåtspappersklädd bricka med kant. Ställ kallt i minst 1,5 h.
- Hallon- och limecoulis
Koka upp alla ingredienser i en kastrull, rör runt då och då och mosa hallonen lite. Sila röran för att få bort alla hallonkärnor och låt svalna i kylskåp. - Brownie
Smält smöret i en kastrull. Blanda ihop de torra ingredienserna förutom mjöl och blanda ner i det smälta smöret. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Sikta ned mjölet och vänd försiktigt ner det i blandningen. - Häll smeten i en smörad och mjölad form. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna i formen. Stansa ut 6 stycken rundlar i samma storlek som moussekupolerna eller något större.
- Browniesmulor
Smält smöret i en stekpanna. Ta den överblivna brownien och smula ned i den heta stekpannan. Stek smulorna på ganska hög värme tills de blir härligt krispiga. Låt svalna och torka på lite hushållspapper. - Uppläggning
Ta sex stycken fat och häll ut ca en matsked hallon- och limecoulis på varje. Dra ut såsen med en sked så du får en fjäderliknande form. - Lägg en rund browniebotten mitt på varje fjäder. Ta sedan försiktigt ut moussen ur formen och lägg den på brownien.
- Placera ut gelé och styckfrysta hallon och sprid ut lite browniesmulor. Avsluta med guldpulver och ev citronmeliss.
12 december 2017