Nya lussebullar

Nya lussebullar
Foto: Lena Söderström
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Nya lussebullar

11 ingredienser

2 h 40 min

Visst ser de goda ut, stora lyxiga lussebullar som jag fyllde med nutella? Du kan använda pistasch– eller hasselnötskräm eller välja fyllning efter tycke och smak. Är du osäker på hur man gör treslag, googla eller titta på Youtube.

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 5 dl mjölk, 36 grader
  • 1 g saffran
  • 1 msk malen kardemumma
  • ca 12 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 150 g hasselnötskräm (av nutellatyp)

Pensling och garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 dl hasselnötter, hackade

Gör så här

  1. Mät upp och blanda jäst, socker, salt, saffran och mjölk i köksmaskinens bunke. Låt jäsa ca 15 minuter.
  2. Blanda i kardemumman och 9 dl av mjölet och låt maskinen blanda ca 5 minuter. Jäs degen övertäckt med plastfilm ca 30 minuter.
  3. Tillsätt smöret i matskedsstora klickar och låt maskinen blanda till en jämn massa.
  4. Tillsätt resten av mjölet, 1 dl i taget, och blanda till en smidig deg, den får inte bli för hård. Blanda degen 10 minuter och låt jäsa övertäckt med plastfolie ca 1 timme.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar.
  6. Jobba med 1 bit deg i taget. Kavla ut till en rektangel om 35 × 50 cm. Bred på hälften av av fyllningen. Gör treslag. Jämna ut den vikta degen med brödkavel och skär i 8 långa remsor, använd pizzaskärare. Forma remsorna till lussebullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med mellanrum mellan lussebullarna. Gör på samma sätt med resten av degen. Täck med plastfilm och låt jäsa 1 timme.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg. Strö över nötterna och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  9. Låt svalna på ett galler under kökshandduk.