Nudelwok med räkor

9 röster
4
Nudelwok med räkor
Foto: TV4

Det här är en riktigt järnrik måltid, eftersom nästan alla ingredienser är järnrika. Dessutom är den jättegod! Att den är snabblagad, lättlagad och smal gör inte saken sämre.

4
4 portioner

Du behöver

  • 2 burk räkor i lag (à 370 g)
  • 2-3 svartrötter (eller jordärtskocka)
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyfta vitlök
  • 200 g mangold
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm sesamolja

Chilisås:

  • 1 tsk chilipeppar
  • 2 msk farinsocker
  • 4 msk kinesisk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen ingefära

Till dekoration:

  • 2 msk oskalade sesamfrön
  • 0,5 kruka färsk koriander

Till servering:

  • 4 port äggnudlar

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Använd räkbuljongen för extra smak. Skala och skär svartrötterna i tunna strimlor. Snitta, skölj och strimla purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Skölj och strimla mangolden grovt.
  2. Sås: Skaka ihop rapsolja, sesamolja, chilipeppar, farinsocker, soja, tomatpuré och ingefära till såsen i en burk med lock.
  3. Hetta upp oljan i en stor stek- eller wokpanna. Fräs svartrötter och vitlök några minuter. Blanda i purjolök och mangold. Blanda till sist ner räkorna. Häll på såsen. Servera nudlarna vid sidan om eller vänd ner den i wokgrytan. Strö över sesamfrön och färska korianderblad.
26 januari 2009