Nötparfait med två såser

Nötparfait med två såser
Foto: TV4

Till den härligt nötsmakande parfaiten serveras två friska såser, den ena med hallon och den andra med björnbär.

7 april 2009

Du behöver

  • 100 g hasselnötskärnor
  • 1/2+1/2 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggvitor
  • 2 msk Frangelico (likör)

Två såser:

  • 125 g djupfrysta hallon
  • 2+2 msk florsocker
  • 1+1 msk pressad citronsaft
  • 125 g djupfrysta björnbär

Gör så här

  1. Hacka nötkärnorna och rosta i torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Häll på 1⁄2 dl socker, blanda om och låt sockret smälta. Häll smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt den kallna. Bryt knäcken i bitar och stöt den fint i mortel.
  2. Vispa äggulorna med 1⁄2 dl socker tills det blir vitt och pösigt. Vispa grädden och blanda med äggvispet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Blanda ner den stötta mandeln och likören. Häll blandningen i en rund form, c:a 24 cm i diameter med löstagbar kant. Täck med plast och ställ i frysen minst 6 timmar. Låt tina en stund före serveringen.
  3. Såser: Kör hallonen, 2 msk florsocker och 1 msk pressad citronsaft i matberedare eller mixer till puré. Sila moset genom trådsil. Gör likadant med björnbären. Lägg upp skivor av parfait och servera med de två såserna.
Kommentera receptet

Fler goda recept