Nokhoss


Nokhoss
10 ingredienser
10 m
"Nokhoss är en aromatisk bas som används i många grytor eller som marinad till kött eller kyckling. Den är helt oumbärlig i det senegalesiska köket. Det finns lika många varianter av nokhoss som det finns kockar, men basen är nästan alltid densamma: örter, vitlök, chili och svartpeppar.
Spara din nokhoss i en burk i kylskåpet. Den håller i flera veckor, bara att ta fram en sked och röra ner i dina pastasåser eller grytor. Vill du använda den som marinad till kött kan du blanda ner lite dijonsenap och olja eller citron. Min mamma lägger i ingefära, så det gör jag också. Andra lägger i koriander. Pröva dig fram!
I Senegal använder vi en stor trämortel för att mixa nokhoss. Jag vet inte vad det beror på, men jag upplever att smaken blir djupare och aromerna kommer fram bättre med trämortel. Kanske sitter det bara i mitt huvud – men det är nog så viktigt." /Coura Mbaye
Se Coura Mbaye laga receptet

Ingredienser
- 1 grön paprika
- 0,5 röd paprika
- 1 knippe salladslök
- 2 schalottenlökar
- 15 klyftor vitlök
- 1 habanero (liten)
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 kruka persilja
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Kärna ur paprikan och ansa salladslöken.
- Skala schalottenlök och vitlök.
- Skär allt i mindre bitar samt hacka persiljan.
- Mixa samtliga ingredienser till en slät pasta eller stöt i mortel.
- Smaka av med salt och peppar.