Gratinerad rödtunga

Gratinerad rödtunga
Foto: Jacob Grange
Nils Molinder KK 2024
Nils Molinder KK 2024

Gratinerad rödtunga

12 ingredienser

Att gratinera sin fisk är inte dumt!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 800 g rödtunga
  • 200 g skalade räkor
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 dl fiskfond, ej koncentrerad
  • 1 dl parmesanost, riven

Pommes duchesse:

  • 1 kg mandelpotatis, skalad
  • 4 äggulor
  • 4 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Koka potatisen.
  2. Pressa den och tillsätt äggulor och smör. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  3. Smöra en panna och lägg i fisken och löken. Tillsätt vin, fond och salt.
  4. Sjud fisken under lock i ca 5 min.
  5. Sila över fonden i en annan kastrull. Koka upp och tillsätt 2 dl grädde. Låt koka ett par minuter och red eventuellt av såsen med lite maizena till önskad konsistens.
  6. Vispa 1 dl grädde och häll i såsen när den svalnat.
  7. Spritsa potatisen i en eldfast form.
  8. Lägg fisken i mitten och strö över räkor. Häll över såsen och toppa med parmesan.
  9. Gratinera på övervärme/grill tills potatisen fått fin färg.