Citrontarte med rårörda svarta vinbär

Citrontarte med rårörda svarta vinbär
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Citrontarte med rårörda svarta vinbär

10 ingredienser

1h 45 min

Frasig botten med krämig citronfyllning. Mums!

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör (eller margarin)
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 3 dl citron, pressad
  • 5 ägg
  • 200 g strösocker
  • 1 dl vispgrädde, lättvispad

Tillbehör:

  • rårörda svarta vinbär
  • ev grädde, vispad

Gör så här

  1. Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen minst 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 175 grader varm ugn.
  3. Om det blivit sprickor i pajskalet, pensla det med uppvispad äggula (så att inte smeten läcker ut).
  4. Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Vispa grädden lätt i en bunke. Vispa ägg och socker i en annan bunke så att det är ordentligt blandat - men inte för länge. Rör ner citronsaften. Sila smeten. Rör ner den lättvispade grädden i smeten. Fyll pajskalet och grädda i 130 grader varm ugn i ca 15-20 minuter tills massan stannat.
  5. Servera citrontarten med rårörda svarta vinbär och eventuellt lite vispad grädde.