Citrontarte med rårörda svarta vinbär

Citrontarte med rårörda svarta vinbär
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Citrontarte med rårörda svarta vinbär

2

5 steg att laga

10 ingredienser

1h 45 min

Frasig botten med krämig citronfyllning. Mums!

Ingredienser

portioner8 portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör (eller margarin)
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 3 dl citron, pressad
  • 5 ägg
  • 200 g strösocker
  • 1 dl vispgrädde, lättvispad

Tillbehör:

  • rårörda svarta vinbär
  • ev grädde, vispad

Gör så här

  1. Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen minst 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 175 grader varm ugn.
  3. Om det blivit sprickor i pajskalet, pensla det med uppvispad äggula (så att inte smeten läcker ut).
  4. Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Vispa grädden lätt i en bunke. Vispa ägg och socker i en annan bunke så att det är ordentligt blandat - men inte för länge. Rör ner citronsaften. Sila smeten. Rör ner den lättvispade grädden i smeten. Fyll pajskalet och grädda i 130 grader varm ugn i ca 15-20 minuter tills massan stannat.
  5. Servera citrontarten med rårörda svarta vinbär och eventuellt lite vispad grädde.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer