Niklas tarte tatin med vaniljglass

Niklas tarte tatin med vaniljglass
Foto: TV4

Niklas tarte tatin med vaniljglass

3

8 steg att laga

14 ingredienser

1 h 30 min + 4 timmar i frysen

Fransk dessertklassiker med karamelliserade äppelklyftor och en skvätt rom tillagade i stekpanna med frasigt pajlock. Vänd upp och ner vid servering och bjud med hemgjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 4 äpplen, i klyftor (royal gala)
  • 1,5 dl rörsocker
  • 50 g smör
  • 1 vaniljstång
  • 6 cl vit rom

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk, gärna lantmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 6 ägg

Gör så här

  1. Tarte tatin
    Knåda ihop mjöl, ägg, socker och smör. Låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  3. Tillsätt socker, smör och vaniljstång i en stekpanna, sjud 15 minuter. Tag sedan av stekpannan från värmen, häll på rommen, placera äppelklyftorna så att de ligger snyggt i pannan.
  4. Kavla ut degen och lägg över äppelkoket. Ställ in i ugnen i 30 minuter på 175 grader.
  5. Vaniljglass
    Häll mjölk, grädde och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Koka upp och ta sedan kastrullen från värmen.
  6. Vispa ihop ägg och socker med hjälp av elvisp i en separat bunke. Häll sedan över till kastrullen under omrörning. Koka upp till 84 grader och låt svalna till 25-30 grader.
  7. Häll sedan smeten i glassmaskinen och kör 1 timme. Ställ i frysen ca 4 timmar så att den hinner bli ordentligt fryst.
  8. Vänd upp pajen på ett fat så att äpplena syns. Servera pajen med vaniljglassen.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer