Niklas tarte tatin med vaniljglass

Niklas tarte tatin med vaniljglass
Foto: TV4

Niklas tarte tatin med vaniljglass

Av: Niklas - Sigtuna

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h 30 min + 4 timmar i frysen

Fransk dessertklassiker med karamelliserade äppelklyftor och en skvätt rom tillagade i stekpanna med frasigt pajlock. Vänd upp och ner vid servering och bjud med hemgjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 4 äpplen, i klyftor (royal gala)
  • 1,5 dl rörsocker
  • 50 g smör
  • 1 vaniljstång
  • 6 cl vit rom

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk, gärna lantmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 6 äggulor

Gör så här

Tarte tatin

  1. Knåda ihop mjöl, ägg, socker och smör. Låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  3. Tillsätt socker, smör och vaniljstång i en stekpanna, sjud 15 minuter. Tag sedan av stekpannan från värmen, häll på rommen, placera äppelklyftorna så att de ligger snyggt i pannan.
  4. Kavla ut degen och lägg över äppelkoket. Ställ in i ugnen i 30 minuter på 175 grader.

Vaniljglass

  1. Häll mjölk, grädde och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Koka upp och ta sedan kastrullen från värmen.
  2. Vispa ihop äggulor och socker med hjälp av elvisp i en separat bunke. Häll sedan över till kastrullen under omrörning. Koka upp till 84 grader och låt svalna till 25-30 grader.
  3. Häll sedan smeten i glassmaskinen och kör 1 timme. Ställ i frysen ca 4 timmar så att den hinner bli ordentligt fryst.
  4. Vänd upp pajen på ett fat så att äpplena syns. Servera pajen med vaniljglassen.