Wienerschnitzel med klyftpotatis

Niclas Wahlgren
Niclas Wahlgren

Wienerschnitzel med klyftpotatis

35

29 ingredienser

ca 1 h

Niklas lagar en riktig klassiker - wienerschnitzeln - med ansjovis kapris och klyftpotatis.

.

Ingredienser

portioner4

klyftpotatis

  • 1 kg fast potatis
  • 1 citron
  • 2 msk smör
  • 1 dl rosmarin, hackad
  • salt
  • peppar

Wienerschnitzel

  • 800 g kalvinnanlår
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Sås

  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk kalvfond
  • 3 msk smör
  • 1 citron
  • steksky (efter smak)
  • 2 msk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • gröna ärtor
  • 1-2 msk smör
  • 1 dl kapris
  • 8 ansjovisfiléer
  • 1 citron
  • färsk persilja, till servering

Gör så här

  1. Klyftpotatis
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär potatisarna i klyftor och lägg i en långpanna med citronen delad i 4 skivor och 2 dl vatten.
  3. När vattnet kokat bort klickas 2 msk smör över potatisarna och de kryddas med rosmarin.
  4. Salta och peppra efter smak först när de är klara, efter ca 30 minuter.
  5. Wienerschnitzel
    Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar).
  6. Häll mjölet i en skål, det uppvispade äggen i en annan och ströbrödet i en tredje.
  7. Panera köttbitarna först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet.
  8. Stek sedan köttet i smör och olja blandat.
  9. Sås
    Såsen kan puttra vid sidan om: koka upp vatten och låt sockret lösa sig.
  10. Häll därefter i kalvfond, smör och citron.
  11. Späd med stekskyn från schnitzlarna och salta och peppra efter smak.
  12. I med persiljan.
  13. Tillbehör
    Värm upp ärtorna i en kastrull och klicka i några msk smör.
  14. Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem och ställ dem på en citron skiva.
  15. Servera schnitzlarna med den stekta potatisen och såsen.