Nattjästa rödbetsfrallor med råg

Nattjästa rödbetsfrallor med råg
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Nattjästa rödbetsfrallor med råg

1

7 ingredienser

30 m + jäsningstid

”Råg och rödbeta gillar varandra, som här i lättbakade frallor med mustig smak. Blanda degen på kvällen och låt jäsa långsamt i kylen. Vill du ha frallor fortare så dubbla mängden jäst och låt jäsa två till tre timmar i rumstemperatur istället.” /Lina Wallentinson

Ingredienser

portioner20 frallor
  • 0,25 förp jäst [12 g]
  • 4 dl vatten, kallt
  • 3 dl grovt rågmjöl [165 g]
  • 5 dl vetemjöl special [300 g]
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl rödbeta, finriven [80 g]

Gör så här

  1. Kvällen före
    Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt rågmjöl, vetemjöl special, salt och olja och rör till en jämn deg. Vänd ner de rivna rödbetorna och blanda så att de fördelar sig jämnt, det går enklast med en slickepott. Degen ska vara rätt kladdig.
  2. Jäs degen övertäckt i kylen över natten, eller ca 10 timmar.
  3. På morgonen
    Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt i ugnen så den blir het.
  4. Ta ut degen på en bänk mjölad med rågmjöl. Dela i ca 20 bitar med en degskrapa. Lägg bitarna på två bakplåtspapper.
  5. Ta ut den heta plåten, skjutsa över ett bakplåtspapper med frallor i taget. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills frallorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.
  6. Frallorna är toppen att ha i frysen. Bara ta fram och rosta när det är frukostdags!