Nattjästa dinkelfrallor och jordgubbssmoothie

POPULÄRT
koket.se
Nattjästa dinkelfrallor och jordgubbssmoothie
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Nattjästa dinkelfrallor och jordgubbssmoothie

10 ingredienser

Riktigt goda frallor med torkade tranbär som är otroligt lättbakade och enkelt kan förberedas på kvällen för att sen gräddas morgonen efter. Tillsammans med en fräsch smoothie på jordgubbar, ingefära och vanilj blir det en lyxig helgfrukost.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

Dinkelfrallor

  • 12,5 g jäst [1/4 paket]
  • 4 dl vatten, kallt
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 9,5 dl siktat dinkelmjöl [570 g]
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 msk olivolja, till formen

Jordgubbssmoothie

  • 2 dl jordgubbar (frysta eller färska)
  • 4 dl vaniljyoghurt
  • 1 msk färsk ingefära (riven)

Gör så här

Dinkelfrallor

  1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, dinkelmjöl och tranbär.
  2. Blanda ihop allt till en deg, du behöver inte knåda den.
  3. Smörj en stor form (t ex en lasagne-/gratängform) med lite olja. Lägg i degen och täck med plastfolie. Ställ i kylen över natten.
  4. På morgonen: Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord utan att knåda den. Strö på vetemjöl och skär i ca 15 lika stora bitar.
  5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck plåtarna med bakduk och låt bli rumsvarma i cirka 20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 minuter tills bröden har fått fin färg. Låt svalna på ett galler.

Jordgubbssmoothie

  1. Blanda jordgubbar, yoghurt och ingefära i en mixer.
  2. Mixa slätt och häll upp på glas.