Nationaldagsdessert

Nationaldagsdessert
Foto: Tv4
Jessica Frej
Jessica Frej

Nationaldagsdessert

2

17 ingredienser

45 m

Den här ljuvliga desserten med jordgubbs- och rabarberkompott, punschgrädde och mjuk kaka kommer passa alla dagar i sommar!

Ingredienser

portioner4 - 6

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 1 vaniljstång
  • 2 stjälkar rabarber, slantade
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 500 g jordgubbar, rensade

Punschgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk punsch

Kaka

  • 2 ägg
  • 2 dl muscovadosocker
  • 100 g smör, brynt
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk fiberhusk (malet psylliumfröskal)
  • 1 dl sötmandel, hackad
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Jordgubbs- och rabarberkompott
    Skrapa ur vaniljstången och låt frön och stång koka upp med rabarber, socker och vatten.
  2. När rabarbern mjuknat något så häll i jordgubbarna och låt de bli varma.
  3. Servera direkt eller kyl om du vill servera det kallt. Hur sött man vill ha kompotten är en smaksak, du kan ha i både mer eller minder socker.
  4. Punschgrädde
    Vispa grädden och när den är lagom fast häll i punsch och låt det gå ihop.
  5. Kaka
    Rör ihop alla ingredienserna till en smet och häll i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 20-25 minuter på 200 grader.