Tarte tatin, mördegspaj med äpple

Tarte tatin
Foto: Tv4

Tarte tatin, mördegspaj med äpple

Av: Nathalie - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

En historisk paj uppfunnen av en slump av systrarna Tatin. Systrarna trodde att de hade bränt en äppelpaj så de plockade upp de karamelliserade äpplena och lade deg på så att inte äpplena brändes ännu mera och vips var en gastronomisk klassiker född!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
7784 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco, Piemonte,Italien
Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta fruktenmed smak av päron och äpple gifter sig strålande med äpplighetenoch sötman i tarte tatinen.

Ingredienser

portioner

Äppelfyllning

  • 8-10 äpplen
  • 150 g saltat smör
  • 150-200 g strösocker

Mördeg

  • 250 g vetemjöl
  • 125 g smör, mjukt
  • 1 äggula
  • 50 g strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda ihop alla ingredienser och låt vila i kylskåpet i en timme.

Tarte tatin

  1. Häll smör och socker i en stekpanna med ugnsfast handtag och värm på svag värme. Rör om med en träsked tills en ljus karamellsås bildas. (OBS! den får inte bli för mörk, det ger sur smak till pajen.) Ta bort stekpannan från plattan.
  2. Skala äpplena och skär dem i fyra bitar. När karamellen är kall lägger du i äppelbitarna mycket tätt.
  3. Täck formen med folie och ställ tillbaka på plattan med stark värme i ca 5-10 minuter eller tills äpplena nästan är färdigstekta.
  4. Ta bort stekpannan från plattan.
  5. Kavla ut mördegen och lägg den över äpplena. Försök få ner kanterna i formen.
  6. Ställ formen i ugnen, 180-200 grader, tills mördegen är gyllenbrun och färdiggräddad. Ta ut stekpannan från ugnen.
  7. Lägg ett stort fat över stekpannan och vänd upp och ner på den så pajen hamnar på fatet. Det ska göras när den är varm, annars finns det risk att karamellen stelnar och vägrar släppa från stekpannan.
  8. Servera pajen ljummen som den är eller med crème fraîche, vaniljsås eller glass.