Närodlad poké bowl

Närodlad poké bowl
Foto: Ulrika Ekblom

Närodlad poké bowl

Av: Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Från: Malou efter tio

15 ingredienser

30 m

"Poke bowl kommer från Hawaii, men i vår närodlade version har vi bytt ut riset mot havre och använt grönsaker som växer nära oss." /Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Ingredienser

portioner

Bowl

  • 2 dl mathavre, okokt (gärna blötlagd över natten eller i minst 8 timmar)
  • 0,5 rotselleri [ca 300 g]
  • 100 g grönkål, hackad
  • 100 g rödkål
  • 50 g groddar (exempelvis lins- eller bön- eller rödbetsgroddar)
  • persilja, färsk

Strimlade morötter

  • 2 morötter
  • 0,5 dl äppelcidervinäger

Rödbetsgucka

  • 1 rödbeta
  • 1 förp vita bönor, förkokta [à 230 g]
  • salt

Pepparrotssås

  • 2 dl yoghurt (växtbaserad)
  • 1 tsk färsk pepparrot, finriven och färsk
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Koka havren, det tar cirka en halvtimme. Skrubba rotsellerin noga, skär sedan i tunna skivor. Ånga i 5-7 minuter, tills rotsellerin är mjuk. Låt grönkålen ångas med den sista minuten. Finhyvla rödkålen.
  2. Skrubba och strimla morötterna. Lägg i en skål och häll över vinägern. Låt stå i minst 15 minuter.
  3. Skrubba och finriv rödbetan. Mixa ihop ingredienserna till rödbetsguckan, smaka av med salt. Mixa ihop ingredienserna till pepparrotssåsen. Lägg upp alla ingredienser fint i en skål, ringla över pepparrotssåsen. Garnera med persilja.