Namulbibimbap med seoul bulgogi

Namulbibimbap med seoul bulgogi
Foto: Tv4

Namulbibimbap med seoul bulgogi

Av: Joon - Gotland

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

1 h 20 m

En smakrik huvudrätt med ris, svamp och fräscha grönsaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Namulbibimbap

  • 5,5 dl vatten
  • 4 dl ris, gärna rundkornigt som sushiris
  • 30 g kirskål, torkad
  • 30 g ormbunke, torkad
  • 1,5 msk soja, koreansk eller japansk
  • 2 msk viltsesamolja (eller sesamolja)
  • 4 shiitakesvamp
  • 0,5 morot, strimlad
  • 0,5 zucchini, strimlad
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 ägg

Sås

  • 1 krm salt
  • 1 dl soja, koreansk eller japansk
  • 1 msk viltsesamolja (eller sesamolja)
  • 2 tsk plommonextrakt (eller rissirap/agavesirap)
  • 1 tsk sesamfrön, rostad
  • 0,3 dl gräslök
  • 0,5 tsk chilipulver, valfritt

Seoul bulgogi

  • 600 g entrecôte
  • 1 nashipäron
  • 1 gul lök
  • 50 g glasnudlar
  • 1 dl soja, koreansk eller japansk
  • 0,5 dl plommonextrakt (eller strösocker)
  • 1 msk vitlök, pressad
  • 1-1,5 dl vatten
  • 6 enoki mushrooms (eller Yanagi mushrooms)
  • 0,5 dl purjolök, hackad
  • 1 msk sesamfrön

Till servering:

  • 2 ark sjögräs, rostat

Gör så här

Namulbibimbap

  1. Tvätta riset 3 gånger i vatten. Häll av vattnet och fyll på nytt. Låt riset stå i vattnet cirka 30 minuter.
  2. Skölj den torkade kirskålen och ormbunken noggrant i rinnande vatten. Blötlägg dem sedan i en skål som får stå i en halv dag.
  3. Skölj dem i kallt vatten 3 gånger. Koka upp cirka 30 minuter på medeltemperatur. Skölj i kallt vatten igen och skär i små bitar, cirka 2-3 cm. Pressa av vattnet och tillsätt kryddor, soja och sesamolja.
  4. Ta bort foten av svampen och skär i tunna skivor. Strimla moroten samt zucchinin och stek dem lätt. Tillsätt salt och svartpeppar.
  5. Stek två ägg, gärna sunny side up.

Sås

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en liten skål.

Seoul bulgogi

  1. Skär köttet i tunna skivor och lägg dem i kallt vatten cirka 5 minuter för att skölja bort blodet, eller använd köttet som det är.
  2. Skala päronet och skär i bitar och mixa sedan i mixer. Sila bort fruktköttet.
  3. Skär löken i tunna strimlor och blötlägg glasnudlarna i kallt vatten.
  4. Blanda päronsaft, sojasås, plommonextrakt och vitlök i en skål och lägg köttskivorna och lökstrimlorna i den. Låt vila i 30 minuter.
  5. Värm upp stekpanna och stek köttet och häll över 1-1,5 dl vatten. Lägg enoki mushrooms och glasnudlar runt köttet och koka upp.
  6. Strö till sist hackad purjolök och sesamfrön över köttet.

Till servering

  1. Koka riset. Skiva det rostade sjögräset i små bitar, cirka 3 x 6 cm och servera på sidan om.