Mustig kycklinggryta med tomat på vitlöksbröd

POPULÄRT
Mustig kyckling med tomat och vitlöksbröd
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Mustig kycklinggryta med tomat på vitlöksbröd

13

13 ingredienser

Smakrikt, enkelt och väldigt gott beskriver bäst den här härliga kycklinggrytan med bland annat tomat, vitlök och parmesan. Istället för ris eller potatis till serveras den på en rejäl skiva krispigt stekt vitlöksbröd som får suga åt sig alla goda smaker.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 4 klyftor vitlök
  • 4-5 peperoncini, alternativt 1-2 thai chili eller piri piri
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 förp passerade tomater (à ca 400 g)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à ca 400 g)
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • salt

Stekt bröd

  • 4 skivor surdegsbröd, rejäla skivor
  • olivolja, till stekning
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken och peperoncino i olivolja tills att det börjar dofta, vitlöken ska inte få färg.
  2. Tillsätt kycklingen och stek den 2-3 minuter på varje sidan, inte heller den behöver få färg.
  3. Häll på vin och låt det koka upp ordentligt. Tillsätt passerade tomater och grädde. Lägg på ett lock och låt småkoka tills kycklingen är genomstekt.
  4. Häll av och skölj kikärtorna. Tillsätt dem i kycklinggrytan tillsammans med persilja. Smaka av med salt.
  5. Stek brödskivorna i rikligt med olivolja så att de blir frasiga och får fin yta. Ta upp och gnid in dem med vitlöksklyftan.
  6. Lägg ett bröd på varje tallrik och toppa med kyckling och sås.
  7. Avsluta med att riva över rikligt med parmesanost och ringla över lite olivolja.