Mustig köttsoppa med klimp

21 röster
4
Mustig köttsoppa med klimp
Foto: TV4

Inget går upp mot en soppa kokad på kött med ben. Dessvärre finns det inte i alla butiker. Ta en extra buljongtärning istället.

Visa mer
4

Du behöver

  • ca 600 g märgpipa med ben
  • 1 tsk salt
  • 5-6 korn svartpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tärning oxbuljong
  • ca 300 g kålrot
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1 purjolök
  • 4 potatisar
  • persilja, klippt

Klimp:

  • 1,5 msk margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • lite bittermandel eller kardemumma till smaksättning

Gör så här

  1. Lägg köttet i en stor gryta, slå på ca 1 1/2 liter vatten. Salta och koka upp. Skumma väl och lägg i kryddorna. Koka köttet sakta ca 1 1/2 timme eller tills det börjar lossna från benet.
  2. Dela köttet i bitar och lägg tillbaka i soppan med de tärnade grönsakerna och buljongtärningen. Koka grönsakerna mjuka och strö över persilja.
  3. Så gör du klimp: Fräs under tiden margarin och mjöl och späd med mjölk. Koka 5-10 min och tag det av värmen. Rör ned äggulorna och krydda. Slå upp och låt den svalna. Serveras till soppan!
26 januari 2009
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept