Falafel från Libanon

Foto: Jens Nordström
Falafel från Libanon
19 ingredienser
Falafel nummer 1. Kikärtsbollarna serveras i pitabröd med härliga tillbehör. Använd kikärtor som blötlagts över natten, men koka inte ärtorna!
Ingredienser
Falafel
- 1 kg torkade kikärtor
- 20 cl kolsyrat vatten
- 1 msk falafelkrydda
- 4 klyftor vitlök
- 2 dl färsk bladpersilja
- 2 msk salt
- 0,5 purjolök
- 1 msk malen spiskummin
Falafelsås
- 2,5 dl tahinipasta
- 5 dl yoghurt
- 1 msk citron, saft
- 1,5 tsk salt
- olja, till fritering
Tillbehör
- isbergssallad
- färsk bladpersilja
- saltgurka
- tomat
- gul lök (eller röd lök)
- pitabröd
Gör så här
Falafel
- Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i 8 timmar.
- Mal ner kikärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna.
- Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl.
- Forma smeten till små bollar. Lättast är att använda två skedar.
- Fritera bollarna i cirka 4 minuter i olja.
Sås
- Blanda alla ingredienser till falafelsåsen.
Tillbehör
- Strimla isbergssallad, hacka bladpersilja och skiva saltgurka, tomater och lök.
Vid servering
- Blanda falafel, sås och tillbehör i pitabröd och njut av Falafel nr 1!