Mujaddara med tsatsiki - Nidals linsgryta

20 röster
30 m
4

Nidal Kersh lagar en vegetarisk gryta med linser och bulgur som han kryddar med spiskummin och kardemumma. Till grytan serveras en myntakryddad tsatsiki. 

Tips! Rikligt med karamelliserad lök ingår också i grytan, tricket för att få den härligt söt är att steka den på låg värme under lång tid i stekpannan.


Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 2 dl gröna linser eller belugalinser, torkade
  • 1 lagerblad
  • 2 krm spiskummin
  • 2 gula lökar
  • 2 dl bulgur
  • 4 kardemummakapslar
  • 1 kruka färsk koriander
  • olja till stekning
  • salt, svartpeppar

Tsatsiki

  • 3 dl avrunnen yoghurt eller grekisk yoghurt (10 %)
  • 1 gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk mynta, strimlad

Gör så här

  1. Koka linserna tillsammans med lagerblad, kardemummakapslar och spiskummin enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala, halvera och strimla och löken. Stek den i olja på låg värme under lång tid tills den är karamelliserad.
  3. Tsatsiki
    Riv gurkan grovt. Skala och finhacka vitlöken. Pressa vitlöken och lite salt med knivseggen så det blir en pasta.
  4. Blanda gurka, vitlök och strimlad mynta med yoghurten.
  5. När linserna är mjuka, kolla att det finns vatten kvar i kastrullen, om den kokat bort tillsätt ca 2 dl. Låt koka upp igen och blanda ner bulgurn och hälften av löken.
  6. Servera linserna med den resterande löken på toppen, en klick tsatsiki och hackad koriander.
21 april 2018

Laddar fler recept