Muhammara, Zeinas recept

POPULÄRT
Muhammara, Zeinas recept
Foto: Ulrika Ekblom
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Muhammara, Zeinas recept

14

2 steg att laga

13 ingredienser

En pepprig, het och smakrik röra på paprikapuré, rostade valnötter och granatäpplesirap. Servera som dippsås eller som tillbehör till maten. 

Ingredienser

  • 3 dl valnötter
  • 1 dl paprikapuré (stark eller mild)
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk citron, saft
  • 2-3 msk granatäpplesirap
  • 1 färsk chili (går att uteslutas om du inte vill ha hetta)
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • salt
  • peppar
  • 2-3 msk vatten
  • olivolja
  • rapsolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min. Bränn dem inte, för då blir de bittra i smaken. Ta ut från ugnen och lägg nötterna på en kökshandduk. Gnugga bort så mycket skal som möjligt från nötterna, det är ok om det finns lite skal kvar. Sortera bort nötterna utan att få med skalet som smulats i duken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan. Salta försiktigt, vissa paprikapuréer är väldigt salta i smaken, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.
  2. Häll sedan i olja medan mixern är igång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över i smaken. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i dippan. Ca 0,5 dl brukar vara ganska lagom. Muhammaran kan kännas lite lös i början men ströbrödet kommet att svälla upp och då tjocknar röran. Lägg upp på en tallrik och ringla granatäppelsirap eller olivolja på. Om du vill ha lite tuggmotstånd i dippan kan du garnera med grovhackade valnötter. Servera med ett gott bröd och njuuut! Röran håller sig i kylen i ca 5-6 dagar.