Mosinramad dalahäst med Karl-Johanstuvning

Mosinramad dalahäst med Karl-Johanstuvning
Foto: TV4

Mosinramad dalahäst med Karl-Johanstuvning

Av: Anders - Borlänge

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1,5 h

Plankstek med hästfilé, potatis- och jordärtskocksmos samt baconlindade haricots verts och svampstuvning.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hästfilé

  • 600 g hästfilé
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 4 skivor tomat

Mos

  • 800 g mjölig potatis
  • jordärtskocka
  • 1-2 msk ramslök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 3 msk smör
  • 2 krm mald muskot

Karl-Johanstuvning

  • 400-500 g karljohansvamp
  • 6 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl crème fraîche
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk soja
  • 2 tsk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Baconinlindade haricots verts

  • ca 56 haricots verts
  • 4 baconskivor
  • smör, till stekning

Gör så här

Hästfilé

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek filén i stekpannan runt om tills den får rätt färg, salta peppra. Lägg sen filén i en långpanna sätt i termometern och in med det i ugnen. Ta ut när termometern visar 54 grader.

Mos

  1. Skala potatisen och jordärtskockorna i mindre bitar och låt det koka i ca 12 min.
  2. Slå av vattnet och häll innehållet i en bunke tillsätt mjölken som du har micrat i några sekunder så den är ljummen, tillsätt sen smör, salt och peppar. Vispa det sen tills moset fått rätt konsistens.

Karl-Johan stuvning

  1. Stek lök och svamp i en kastrull i hälften olja hälften smör i ca 3 min, tillsätt mjölet och fortsätt stekningen i ytterligare några minuter.
  2. Häll på mjölk och crème fraiche. Tillsätt soja, hoisinsås och salta och peppra efter smak, låt det sen koka i hop i 5 min.

Baconinlindade haricots verts

  1. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten i ca 1 minut.
  2. Linda in haricots vertsen i baconskivorna, det skall bli två knippen per planka.
  3. Stek i stekpanna i smör tills de fått fin färg.

Servering

  1. Lägg alltihop på en planka.
  2. Spritsa ut moset i en ram. Lägg på köttet och svampstuvningen.
  3. På med en tomatskiva, in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
  4. Lägg på två knyten med haricots verts på varje planka innan servering.