Morotsrulltårta

Morotsrulltårta
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Morotsrulltårta

17 ingredienser

30 min + tid att stå i kylen

Rulltårta och morotskaka - två älskade bakverk som tillsammans blir en ny favorit i form av en saftig morotskake-rulltårta.

Ingredienser

portioner8 - 10

Morotsbotten

  • 165 g morot (2 st)
  • 60 g riven kokos (1,5 dl)
  • 3 g malen kanel (1 tsk)
  • 1-2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 5 g bikarbonat (1 tsk)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 135 g vetemjöl (2 dl + 1 msk)
  • 110 g ägg, rumsvarma (2 st)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 140 g olja, neutral i smaken (1,5 dl)

Fyllning

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 200 g florsocker (3 1/3 dl)
  • 400 g färskost
  • 15 g vaniljsocker (1,5 msk)
  • 2-3 limefrukter
  • 50 g strösocker

Gör så här

Botten

  1. Smörj ett bakplåtspapper med liten olja och lägg i en långpanna.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Finriv morötterna.
  4. Vispa äggen, tillsätt strösocker successivt tills det blir vitt och fluffigt. Häll i oljan i en jämn stråle under konstant vispande, vispa sedan i cirka 5 minuter.
  5. Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke.
  6. Sikta mjölblandningen direkt över äggskummet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vänd slutligen i morötter och kokos.
  7. Bred ut smeten jämn i långpannan.
  8. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 13 minuter. Ta ut och låt svalna något.
  9. Täck bottnen med ett bakplåtspapper och vänd upp den från plåten. Lägg bottnen med bakplåtspapper på en kökshanduk. Rulla in bottnen i en kökshandduk, detta hjälper kakan att inte spricka och hålla sig saftig. Låt stå medan du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Riv skalet på limen och blanda ihop med sockret. Ställ åt sidan.
  2. Vispa rumstempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar. Vänd ner färskosten med en slickepott.
  3. Pressa saft från limen. Blanda ner limesaften i färskostfyllningen. Nöjd med smaken? Justera enkelt med mer vaniljsocker för sötma och mer limesaft för syra!
  4. Lägg undan 1/3 av fyllningen i en annan bunke.

Montering

  1. Bred ut fyllningen jämnt över botten, lämna 2 cm utan fyllning på längs med en långsidans kant.
  2. Rulla ihop till en rulltårta från den ena långsidan till den andra (börja rulla från den sidan där fyllningen går ända ut till kanten). Låt sätta sig i kylskåp i cirka 1 timme.
  3. Skär upp rulltårtan i bitar. Vispa återigen upp den undanlagda fyllningen och toppa varje bit. Strö över limesocker.

Glöm inte att matsortera skal från ägg, morötter och rester från lime för en mer hållbar bakning, och njut av din rulltårta. /Köket-redaktionen