Morotsknäcke med sesamfrön

Morotsknäcke med sesamfrön 02
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Morotsknäcke med sesamfrön

4

7 ingredienser

1 h 30 m

”Det här är ett enkelt knäcke att baka – när du väl rivit morötterna. För det innehåller en hel del riv! Bjud med rödbetsspread eller bara som det är med smör och flingsalt.” /Lina Wallentinson

Ingredienser

portioner1 plåt
  • 5 dl morot, finriven [200 g]
  • 2 dl havregryn [70 g]
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • sesamfrön (att strö över)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda alla ingredienser väl i en bunke, använd gärna händerna. Se till att morötterna vätskar sig, degen ska kännas fuktig.
  3. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut så tunt det går, se till att degen kommer ända ut i kanterna.
  4. Dra bort det övre bakplåtspappret. Strö sesamfrön över, lägg på det övre pappret igen och kavla lätt så att fröna fastnar. Dra av pappret.
  5. Skåra eventuellt knäcket till bitar (eller bryt knäcket i oregelbundna bitar efter gräddning). Skjutsa över pappret med knäcket på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter eller tills knäcket är torrt och krispigt.
  6. Låt svalna på galler. Förvara knäcket i en lufttät förpackning så håller det sig krispigt.