Morots- och fetaostbollar med stekt ris och sojasås

koket.se
Morots- och fetaostbollar med stekt ris och sojasås
Foto: TV4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Morots- och fetaostbollar med stekt ris och sojasås

12 ingredienser

40 min

En underbar vegetarisk måltid med spännande smaker av söta morötter, rostade nötter och ris stekt i sesamolja. Denna rätt är perfekt att göra på gårdagens kalla ris och grönsakslådans gamla morötter - ta vara på det du har hemma!

Se Nidal Kersh laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg morot
  • 1 förp fetaost
  • 100 g pumpakärnor
  • 50 g sesamfrön
  • 4 dl ris, kokt
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 1 dl russin, gula eller vanliga
  • sesamolja, att steka i
  • 3 dl soja, ljus
  • 1 dl strösocker
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Om du inte har färdigkokt ris hemma - koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Låt det svalna när det är klart.
  2. Skala morötterna, tillsätt lite matolja, salt och peppar och rosta i ugnen på 220 garder i cirka 25-30 min.
  3. Hacka pumpakärnorna fint och stek dem sedan tillsammans med sesamfrön i en torr panna. När de börjar få fin färg, lägg upp fröblandningen på en tallrik.
  4. Koka ihop socker och soja, låt sjuda på spisen tills konsistens tjocknat något, cirka 10 minuter.
 Rör runt ordentligt så att sockret löser upp sig.
  5. Stek riset i sesamolja, tillsätt nötter och russin, stek tills allt fått lite färg och mjuknat.
  6. Ta ut morötterna, hacka ner dem fint och låt svalna. Blanda till en röra tillsammans med smulad fetaost.
 Forma till bollar och rulla sedan bollarna i rostade nötter och frön.
  7. Servera bollarna med det stekta riset och sojasåsen!