Mormors fläsk med löksås

20 röster
20 m
4
Mormors fläsk med löksås
Foto: Tv4

”Jag måste helt enkelt slå ett slag för husmansklassikern fläsk med löksås. Det är bara så sinnessjukt gott. Ja, jag vet att det ser ut att vara orimligt mycket löksås. Men det är helt i sin ordning att när man äter fläsk med löksås är det snarare löksås med fläsk! Min mormor och jag brukade laga detta på somrarna på landet och då var det alltid färskpotatis till, men går såklart med ofärsk också. ” /Jessica Frej

Tips! Om du har gräslök i trädgården så klipp över lite vid servering. Vackert och så gott!

Visa mer
20 m
4

Du behöver

  • 1 kg färskpotatisar, små
  • salt
  • 700 g stekfläsk, svenskt och rimmat
  • 3 gul lök
  • smör, till stekning
  • 3 dl vispgrädde 40 %
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk maizena
  • 3 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten (2 tsk salt per liter vatten).
  3. Stek fläsket i ugnen på ett bakplåtspapper, i ca 8-10 minuter, medan potatisen kokar.
  4. Håll ett öga på fläsket så det inte bränns.
  5. Finhacka löken och stek den i smör på medelvärme i ca 8 minuter.
  6. Vispa samman grädde, mjölk, maizena, salt och vitpeppar.
  7. Slå gräddblandningen över löken och låt koka ihop ett par minuter.
  8. Lägg fläsket på hushållspapper så det får rinna av lite.
  9. Servera fläsket med den nykokta potatisen och den krämiga löksåsen.

Laddar fler recept...