Mormors dillkött - Adams recept

POPULÄRT
Mormors dillkött - Adams recept
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Mormors dillkött - Adams recept

26 ingredienser

1 h 15 min

Adams vinnande bidrag i tävlingen där deltagarna skulle laga en varmrätt som visade vilken typ av kock de var.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 500 g lammytterfilé (alt fläskytterfilé eller kalvytterfilé)

Rostad morot

  • 4 morötter
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • strösocker
  • olja

Smörkokt potatis

  • 600 g fast potatis
  • 200 g smör
  • 1 dl vatten
  • salt
  • peppar

Bakad steklök

  • 10 steklökar
  • olja
  • citronsaft

Sötsyrlig dillsås

  • 1 kruka dill
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 morot
  • 2 lagerblad
  • 1 msk dillfrö
  • 3 vitpepparkorn
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 dl kycklingfond (utspädd)
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör
  • rapsolja

Gör så här

Bakad steklök

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela alla lökar på längden och behåll skalet kvar
  2. Olja in en ugnssäker form och salta i formen. Lägg löken med snittytan neråt. Kör i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna
  3. Ta bort skalet och pressa 1 tsk citronsaft på löken. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.

Sötsyrlig dillsås

  1. Fräs hackad schalottenlök och hackad morot i 2 msk rapsolja på medeltemp utan att det tar färg. Lägg i dillfrön, lagerblad, vitpepparkorn och samtliga dillstjälkar från krukan (spara resten av dillen till senare) fräs ytligare några minuter. Tillsätt fonden och 1 msk ättika, reducera ner till hälften. Häll i 1,5 dl grädde och låt allt koka ihop ca 5 minuter. Sila av såsen
  2. Koka upp ättikan och sockret så det bara blir ett uppkok sedan ställ åt sidan.
  3. Nu kommer det till balansen mellan ättikan och sockret, vissa gillar mer åt det söta hållet andra mer åt det syrliga, det viktiga är att smaka av varje gång du tillsätter ättikslagen.
  4. Smaka av såsen med ättikslagen samt med salt och mald vitpeppar.
  5. Mixa såsen väl med resten av dillen och 25 g smör. Såsen ska bli helt grön.

Smörkokt potatis

  1. Skala potatisen. Tärna ner i 2 cm kuber och lägg i kallt vatten i 15 minuter.
  2. Koka upp 200 g smör med 1 dl vatten.
  3. Häll av vattnet och tillsätt sedan potatiskuberna i smörvattnet. Låt småputtra i 15-20 minuter tills potatisen är helt mjuk.
  4. Ta upp potatisen från smöret. Smaka upp med salt och svartpeppar.

Rostad morot

  1. Sänk ugnen till 200 grader.
  2. Skär morötterna i 2 cm långa bitar. Lägg i en skål. Tillsätt 1 msk citronsaft, 2 tsk socker, 1 msk olja och salt efter smak.
  3. Rör runt allt och låt dra i 10 minuter.
  4. Lägg allt i en ugnssäker form och stoppa in i ugnen i 15-20 minuter tills de är mjuka.

Ytterfilé

  1. Jag körde med lammytterfilé men det funkar utmärkt med fläskytterfilé eller kalvytterfilé.
  2. Sänk ugnsvärmen till 120 grader.
  3. Krydda köttet med salt och mald vitpeppar. Stek i rapsolja på hög värme tills båda sidorna är gyllene. Sänk värmen till medeltemperatur. Tillsätt 50 gr smör och två skalade vitlöksklyftor.
  4. Ös köttet med smöret i ca 2 minuter.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form och häll över smöret från stekpannan. Kör i ugnen tills innertemperaturen är 57 grader på lammytterfilé, 67 grader på fläskytterfilé eller 60 grader på kalvytterfilé
  6. Låt vila i 7 minuter. Skär upp i bitar.

Garnityr

  1. Hyvla morot med potatisskalare och skär i långa strimlor. Lägg i isvatten. Plocka dillvippor.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar. Garnera med morotsstrimlor och dillvippor.