Mördegsbakelser med vit chokladmousse och passionsfruktscurd

Mördegsbakelser med vit chokladmousse och passionsfruktscurd
Foto: Andréa Brändström
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Mördegsbakelser med vit chokladmousse och passionsfruktscurd

19 ingredienser

Bakelser med en perfekt kombination av sött och syrligt. Mördeg, mousse på vit choklad och curd på passionsfrukt, toppat med minimaränger - ljuvligt gott!

Tips! Färga marängsmeten eller måla ränder på insidan av spritspåsen med karamell- eller pastafärg för att få lite färg på marängerna.

Ingredienser

portioner bakelser

Mördeg

  • 200 g smör
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 160 g potatismjöl [2 dl]

Vit chokladmousse

  • 150 g vit bakchoklad (knappar eller finhackat)
  • 2 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 citron, skalet av

Passionsfruktscurd

  • 4 passionsfrukter
  • 2 citroner, skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 äggulor
  • 2 ägg

Minimaränger

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

Mördeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, florsocker och vaniljsocker pösigt i assistent med vinge. Tillsätt vete- och potatismjölet lite i taget under omrörning till en smidig deg. Kavla ut degen tunt och tryck ut önskade former, gärna med ett hål i mitten så kakorna blir små fina kransar. Grädda mitt i ugnen i ca 6-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Vit chokladmousse

  1. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikro. Låt svalna. Vispa upp grädden försiktigt, den ska bli härligt fluffig. Vispa upp äggulorna lätt och rör ner i chokladen, det blir en tjock smet. Tillsätt en klick av den vispade grädden och vispa ihop till en jämn smet. Vänd försiktigt ner resten av grädden lite i taget och riv ner citronskalet. Ställ i kyl för att stelna.

Passionsfruktscurd

  1. Dela och gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna i en kastrull, riv skalet från två citroner och saften av en och tillsätt sedan strösocker och smör. Låt blandningen koka upp och sila sedan i en ny bunke.
  2. Pressa saften från den andra citronen i en liten bunke, vispa ner maizenan och tillsätt i passionsfruktskoket. Blanda ordentligt. Vispa upp äggen och blanda även ner dem i koket. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp under konstant omrörning tills den tjocknar. Sila och häll upp i en ren burk. Låt svalna i kylskåp.

Minimaränger

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda samman ingredienserna i en bunke, se till att bunken är helt ren! Värm upp över vattenbad till marängen når 60-65 grader. Rör om då och då. Vispa upp till en fast och blank marängsmet och fyll sedan en spritspåse med valfri tyll. Spritsa ut små maränger på plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 40 minuter. Lossnar de från plåten när du känner på dem är de färdiga.

Montering

  1. Fyll en spritspåse med vit chokladmousse och en med passionsfruktscurd. Lägg ut sex stycken mördegskakor och fördela mousse och curd på dessa. Lägg på de övriga kakorna så det blir dubbla bakelser. Spritsa ut resterande mousse och curd på toppen, toppa med minimaränger och ätbara blommor!