Per Morbergs skinkstek med kokt rödkål

53 röster
2,5 h
4-6

Per Morbergs recept på saftig skinkstek som serveras med äpple och kokt rödkål. Recept från boken Morberg lagar husmanskost.

Leta efter en riktigt tjock och fet bit i butiken. Har de bara magert griskött så byt handlare eller be dem köpa in andra grisar /Per Morberg

Visa mer
2,5 h
4-6

Du behöver

Skinkstek

  • 1 kg färsk skinka, med svål
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 syrliga äpple
  • 2 kvistar timjan
  • 3-5 dl grönsaksbuljong

Kokt rödkål

  • 750 g rödkål
  • 1 gul lök, liten
  • 1 äpple
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk ättika (12 %)
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar, nymalen
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skinkstek
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Putsa skinkan och torka av den. Ruta eventuellt svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar.
  3. Lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp.
  4. Skala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena.
  5. Lägg alltsammans i formen och lägg på timjankvistarna.
  6. Stek köttet mitt i ugnen i ca 2 timmar. Ös med buljong och grönsaker under stektiden.
  7. Låt köttet vila i 10 minuter. Sila och spara skyn.
  8. Kokt rödkål
    Strimla rödkålen, skala och strimla lök och äpple. Fräs alltsammans mjukt i smör.
  9. Tillsätt socker, ättika och buljong. Låt sjuda i ca 20 minuter tills kålen är mjuk och lätt mosig.
  10. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ättiksprit eller socker.
  11. Skiva skinksteken och servera det med skyn, rödkålen och kokt potatis.
6 november 2012

Laddar fler recept...