Mor Anna´s ostkaka med hjortronmylta

Mor Anna´s ostkaka med hjortronmylta
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Mor Anna´s ostkaka med hjortronmylta

11 ingredienser

1 h + 1 dygn

Mor Anna´s ostkaka med hjortronmylta och lättvispad grädde slår det mesta som dessert!

Ingredienser

portioner ostkaka

Hjortronmylta

  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g hjortron
  • 125 g strösocker

Ostkaka

  • 3 l mjölk
  • 1,5 msk ostlöpe
  • 1 dl vetemjöl
  • 30 g sötmandel
  • 5 bittermandlar
  • 5 dl grädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg

Gör så här

Hjortronmylta

  1. Skrapa ur vaniljstången.
  2. Rör ihop hjortron, vanilj och socker och låt stå i rumstemperatur över natten.

Ostkaka steg 1

  1. Värm mjölken med ostlöpen och mjölet till 40 grader. Låt stå och ysta i ca 60 minuter.
  2. Skär sedan ostmassan i stora bitar. Lyft upp bitarna med en hålslev och lägg i silduk i en durkslag. Låt ostmassan stå över natten i kylskåpet.

Ostkaka steg 2

  1. Hacka mandeln fint och vispa ihop grädde, socker, ägg och mandel. Häll den avrunna ostmassan i smeten.
  2. Smörj en ugnsfast form, eller portionsformar, och häll i smeten.
  3. Sätt ugnen på 175 grader och grädda ostakakan i 60 minuter.