Mont d'Or-ost med chark

koket.se
Mont d'Or-ost med chark

Mont d'Or-ost med chark

Av: Emma Hamberg

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

30 m

"Vill du överleva hösten? Ha det härligt ända fram till våren? Bra. Här är receptet: det stavas Mont d’Or. Jag brukar flytta ihop med den här osten när hösten kommer, sedan har vi det trevligt tillsammans ända fram till våren. Mont d’Or är nämligen något så härligt som en säsongsost! Ja, denna runda mjukost med en yta av mögel (bli inte rädd, detta är så trevligt) tillverkas bara från mitten av augusti till mitten av mars i de centrala Jurabergen i Frankrike. Du värmer osten i ugnen tillsammans med lite vitt vin och skivad vitlök, sedan doppar du bröd i denna mognare version av fondue och ja, det är som att nudda himlen med fingertopparna. Har du en mer välsorterad matbutik i kvarteret så kan du absolut få tag på denna raritet. Annars tar du dig genast till en ostbutik eller saluhall, denna upplevelse får du inte gå miste om! Du ska istället lagra, bunkra och äta. Ända fram tills snödropparna tittar upp ur jorden." /Emma Hamberg

au pif omslag

Recepet kommer från Emma Hambergs bok "Au Pif!"

Se Emma Hamberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner2 - 4
 • 1 Mont d’Or, vällagrad
 • 1 klyfta vitlök, tunnskivad
 • 0,5 dl torrt vitt vin (ha gärna samma vin i glasen också)
 • charkuterier (med fördel lufttorkade skinkor och salami)
 • cornichons
 • oliver
 • baguette

Gör så här

 1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
 2. Osten anländer i en rund liten låda med granbark runt sig. Bara en sådan sak, så värdigt. Klä lådan i grillfolie, men bara runt lådan, ostens yta ska vara fri.
 3. Stick små hål i osten med en kniv. I hålen sticker du ner de tunna vitlöksskivorna. Sedan häller du över vinet.
 4. Låt osten stå i ugnen en kvart ungefär.
 5. Sedan ställer du osten mitt på en stor skärbräda, lägger skinkor, korvar, cornichoner, oliver och brödet runt omkring.
 6. Nu kan den hedonistiska festen börja! Doppa brödet i osten och plocka med allt det andra goda. Är ni fyra väldigt hungriga personer kan jag faktiskt rekommendera två ostar. Man vill ju inte börja slåss mitt under middagen.