Mönstrad rabarberpaj

18 röster
2 h
10 bitar
Mönstrad rabarberpaj
Foto: Tv4

Underbar rabarberpaj fylld med frangipane och toppad med kardemummakräm och pocherad rabarber. En riktigt lyxig paj perfekt till våren och sommarens alla kalas och fikastunder.

Visa mer
2 h
10 bitar

Du behöver

Mördeg

  • 90 g florsocker
  • 270 g vetemjöl
  • 180 g osaltat smör, kallt
  • 55 g ägg

Kardemummakräm

  • 45 g äggula
  • 65 g strösocker
  • 20 g maizena majsstärkelse
  • 5 g grovt malen kardemumma
  • 250 g mjölk, 3%
  • 20 g smör

Frangipane

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g rörsocker
  • 150 g mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 nypa salt

Pocherad rabarber

  • 10-12 rabarberstänger
  • 30 g vaniljsocker (2 msk)
  • 270 g ekologiskt rörsocker (3 dl)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra formen (30 cm i diameter).
  3. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
  4. Nagga och stoppa in pajskalet i frysen i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blindbaka skalet i cirka 20-25 minuter.
  7. Kardemummakräm
    Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  8. Lägg kardemumman i en kastrull med mjölken.
  9. Koka upp kardemummamjölken och rör emellanåt.
  10. Häll den varma kardemummamjölken över blandningen och blanda väl.
  11. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  12. Sila av krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Paddla tills den är kall.
  13. Frangipane
    Häll smör och socker i bunke och blanda ihop med vinge.
  14. Gå i med mandelmjölet och sist med ägget och äggulan. Blanda tills smeten är helt homogen.
  15. Smaksätt med salt (eller något annat om ni vill). Fyll pajskalet med fyllningen och baka i ytterligare 15-20 minuter.
  16. Ta ut och låt svalna helt och hållet.
  17. Pocherad rabarber
    Skala och skiva rabarbern (spar skalet!) i bitar om cirka 3 cm på diagonalen.
  18. Rårör socker och rabarber och låt stå i cirka 1 timme.
  19. Värm rabarberbitarna på låg värme i cirka 2 minuter, häll av i en ny bunke och låt svalna i lagen.
  20. Häll av lagen och reducera med skalen tills den är tjock.
  21. Montering
    Täck pajen med kardemummakräm.
  22. Lägg en stjärna av rabarber centrerat i pajformen.
  23. Lägg rabarber i gluggarna och fortsätt tills pajen är helt täckt.
  24. Avsluta med att pensla på kall rabarberlag.
13 maj 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...