Monkey bread med saffran, lingon, pistage och glögg

Monkey bread med saffran, lingon, pistage och glögg
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Monkey bread med saffran, lingon, pistage och glögg

6

20 ingredienser

4 h

”Ett superenkelt recept för en rolig och god bulle med twist! Går bra att baka i både en brödform och en sockerkaksform eller just den typ av form som du har hemma hos dig. Gillar du hellre mandlar och russin kan du byta till det istället. Lycka till!” /Alexander

Tips! För att verkligen lyxa till det här receptet kan du sylta apelsinskal och tillsätta tillsammans med pistagenötterna, eller varför inte fikon.

Ingredienser

portioner1 kaka

Fyllning

  • 120 g lingon [2 dl]
  • 120 g pistagenötter [1,8 dl]
  • 150 g glögg [1,5 dl]

Redning

  • 135 g vatten [1,35 dl]
  • 35 g vetemjöl [0,58 dl]

Fördeg

  • 68 g fullkornsdinkelmjöl [1,1 dl]
  • 41 g vatten [0,4 dl]
  • 19 g jäst
  • 28,5 g saffranslag [2 msk]

Bortgörning

  • 244 g vetemjöl [4 dl]
  • 68 g strösocker [0,75 dl]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 68 g rapsolja [0,75 dl]

Brödet

  • smör (till formen)
  • florsocker (till dekorering)

Sockerblandning

  • 100 g strösocker [1,1 dl]
  • 1,5 g salt [1 krm]

Topping

  • 75 g smör
  • 3 g salt [2 krm]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Gör så här

  1. Fyllningen
    Blötlägg lingonen och pistagenötterna 4-24 timmar innan du tänkt börja baka.
  2. Degen
    Börja med din redning. Sjud vatten och mjöl på medelhög värme tills redningen tjocknar och börjar påminna om krämigt potatismos. Häll ut den på ett fat och täck med plast, ställ in i kylen och låt svalna helt, tar ca 30 minuter.
  3. Blanda alla ingredienser till fördegen och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Tillsätt alla ingredienserna från kolumnen ”bortgörning” tillsammans med redningen, utom oljan. Blanda degen långsamt i 7-10 minuter. Tillsätt oljan och blanda ytterligare 7 minuter långsamt.
  5. Låt degen vila i 15-30 minuter övertäckt.
  6. Brödet
    Medan du väntar så smält smör till formen och pensla ett jämnt lager, damma formen lätt med lite mjöl.
  7. Sila även av din blötläggning, men spara glöggen till att pensla brödet med efter ugnen.
  8. Sockerblandning
    Kavla nu ut din deg ca 1 cm tjock, skär upp små fyrkantiga bitar av degen och rulla alla dina degbitar i din sockerblandning. Varva nu degbitar och den blötlagda fyllningen i formen så du får en fin fördelning av bär och nötter.
  9. Låt brödet jäsa i en avstängd ugn i ca 1-2 timmar, med ångande hett vatten nederst i ugnen.
  10. Topping
    Medan brödet jäser gör du din topping genom att blanda rumstempererat smör med salt och socker.
  11. När den är färdigjäst toppar du brödet med toppingen och bakar brödet i 180 grader varmluft, eller 200 grader över och undervärme, i ca 30 minuter.
  12. När brödet är klart vänder du försiktigt ur det och penslar med glöggen från fyllningen. Pudra en tjockt fint lager florsocker över kakan precis innan servering.