Världens godaste lussekatter
Världens godaste lussekatter
16 ingredienser
Räds inte av de två degarna, det är inte mer komplicerat än vanligt bullbak däremot blir lussekatterna fantastiskt saftiga! /Monika Ahlberg
Receptet kommer från kokboken Monikas jul.
Läs mer om
Ingredienser
Deg 1
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 1,25 l vetemjöl
Deg 2
- 1 g saffran (gärna trådsaffran)
- 1 sockerbit
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 1 ägg
- ca 5 dl vetemjöl
Till pensling och garnering
- 1 ägg
- russin
eller
- 50 g smör, smält
- strösocker
Gör så här
Deg 1
- Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet.
- Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Deg 2
- Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
- Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.
- Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl.
- Forma lussekatter, (som ett S med för långa ändar). Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 20 minuter.
- Pensla med ägg eller smör, garnera och grädda katterna på 225-250 grader i ca 7-9 minuter. Låt svalna under duk.