Svamprisotto
Svamprisotto
11 ingredienser
En krämig och god risotto med svamp gör succé som den är eller till parmalindad kycklingfilé! /Monika Ahlberg
Ät risotton som den är eller servera med
Monikas parmalindade kycklingfilé
. Med kyckligen hittar du Magnus Svenssons vintips.
Ingredienser
- 600 g avorioris
- 75 g smör
- 0,5 dl olivolja
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 1,5 l hönsbuljong
- 2 dl vitt vin
- 400 g blandad svamp (t ex Karl Johan och kantarell)
Till servering
- 3 msk persilja, hackad
- 4 msk soltorkade tomater i olja, hackade
- 1 dl parmesanost, riven
Gör så här
- Skölj riset under rinnande vatten i ett durkslag.
- Koka upp hönsbuljongen.
- Smält under tiden hälften av smöret och all olivolja i en stor kastrull.
- Finhacka löken och fräs den tillsammans med den pressade vitlöken tills den är mjuk och fått fin färg.
- Tillsätt resten av smöret och svampen i bitar.
- Låt puttra ihop i några minuter.
- Rör ner riset och tillsätt 4 deciliter av den kokheta buljongen.
- Ge det hela ett uppkok och låt sedan alltsammans koka under omrörning tills all vätska kokat bort.
- Tillsätt ytterligare 4 deciliter kokhet buljong och koka tills vätskan återigen kokat bort.
- Fortsätt på detta vis tills ingenting av buljongen återstår.
- Häll då till sist ner vinet och låt det koka in. Det brukar ta ungefär 25 minuter allt som allt.
- Tag grytan från värmen och rör ned persilja, tomater och parmesanosten.
- Men sedan är det viktigt att den serveras efter som den är allra godast nu!