Biff Rydberg med pepparrotscrème
Biff Rydberg med pepparrotscrème
16 ingredienser
Biff Rydberg går alltid hem. Så här års gör jag den med färskpotatis och extra goda tillbehör. Pepparrotscrèmen gör jag dagen före så att den får stå till sig i kylen under natten. /Monika Ahlberg
Se fler recept från kokboken
Ingredienser
- 700 g oxfilé
- 4 gula lökar
- 1 kg färskpotatis, små
- 4 msk smör
- salt
- peppar
Pepparrotscrème
- 3 dl crème fraîche
- 5 cm färsk pepparrot
- salt
Sockerbakade tomater
- 18 körsbärstomater
- 3 msk olivolja
- salt
- 1 tsk strösocker
- 1 kruka krispsallad
Till servering
- 6 äggulor, råa
- persilja
Gör så här
Pepparrotscréme
- Koka upp créme fraichen och låt den sjuda på medelvärme i ca 4 minuter.
- Dra från plattan och riv ner pepparroten.
- Smaka av med salt.
- Låt stå i några minuter. Sila sedan bort pepparroten och ställ crèmen i kyl över natten.
- Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.
- Ringla över olivoljan och strö över salt och socker.
- Baka tomaterna i ugnen på 100° i ca 1 timme.
Biff Rydberg
- Skär oxfilén i kuber.
- Dela varje potatis i 4 små delar.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp hälften av smöret i en panna.
- Bryn potatisbitarna och efterstek dem på svag värme under lock tills potatisen är mjuk och gyllene. Salta.
- Hetta upp resten av smöret i en annan panna och bryn köttet hastigt tills det är vackert rosa inuti.
- Smaka av med salt och peppar.
- Tag upp köttet och håll det varmt.
- Lägg ner löken och fräs den mjuk.
Vid servering
- Lägg upp högar av kött, potatis och lök.
- Blanda tomaterna med krispsallad och lägg upp lite på varje tallrik.
- Lägg på en klick pepparrotscréme.
- Knäck äggen och servera en gula på varje tallrik.
- Strö till sist över rikligt med persilja.