Monika Ahlbergs Oscar II-tårta

Monika Ahlbergs Oscar II-tårta
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs Oscar II-tårta

10 ingredienser

Här kommer Monika Ahlbergs egen version av denna klassiska tårta, mycket förenklad med färdighackad mandel i bottnarna. Däremot satsar hon stort på dekorationen - chokladkycklingar, kanderad mimosa, violer och äkta bladguld!

1 tårta beräknas för ca 6 personer.

Bladguld köper man i ramaffärer och konstnärsbutiker. Bladguldet gör ingenting för smaken, så tårtan går att baka ändå, och det blir väldigt vackert! Dock är det viktigt att “pensla ner” guldet, inte ta på det för då fastnar det bara på fingrarna.
Kanderad mimosa och syrener finns i välsorterade butikers bakhyllor eller i kryddbodar. /Monika Ahlberg

Ingredienser

Bottnar:

  • 2 förp sötmandel (à 50 g), hackad och skållad (påsar)
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggvitor

Fyllning:

  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 225 g osaltat smör, rumsvarmt

Till garnering:

  • bladguld
  • kanderad mimosa
  • kanderade syrener

Gör så här

  1. Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.
  2. Blanda den hackade mandeln med sockret.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.
  4. Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.
  5. Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
  6. Blanda äggulor, strösocker och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp till en tjock kräm under ständig omrörning.
  7. Låt svalna och rör ner det mjuka smöret i klickar under omrörning. Ställ gärna i kyl en timme.
  8. Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan. Lägg resten ovanpå.
  9. Dekorera med kanderad mimosa, violer, kycklingar och bladguldet.