Pepparstek på fläskfilé med gräddsås
Pepparstek på fläskfilé med gräddsås
22 ingredienser
En enkel variant av klassisk pepparstek fast på fläskfilé som jag serverar med en underbar gräddsås smaksatt med senap och nystekt svamp. /Monika Ahlberg
Magnus Svenssons vintips
SomeZin Zinfandel, Artikelnummer 2145 - 215 kr
Mycket smakrikt och fruktigt vin med druvtypiska aromer, inslag av körsbär, plommon, örter, jordgubbar, vanilj, lakrits, mörk choklad, kryddor och rostat kaffe. Vinet passar mycket bra till smakrik och välkryddad mat, till hårda ostar eller bara som ett smakrikt sällskapsvin.
Zardoz Cabernet Sauvignon Carmènere - Artikelnummer 6552 - 159 kr
Elegant, stram, nyanserad och kryddig smak med bra fruktkoncentration och rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, svarta vinbär, örter, lakrits, kokos, kaffe och nyanserat blommiga toner av viol. Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av mörkt kött, gärna grillade rätter av lammkött.
Intis Reserve Malbec Cabernet Sauvignon - Artikelnummer 6579 - 100 kr
Fruktig, balanserad, örtig smak med angenäm kärvhet och fatkaraktär, inslag av körsbär, svarta vinbär, lakrits, kanel och gräs. Vinet passar utmärkt till kötträtter av alla de slag.
Ingredienser
Pepparstek
- 600 g fläskfilé
- 4 msk grönpeppar
- smör, till stekning
- flingsalt
Sås
- 1 dl vatten
- 1 dl köttbuljong (från tärning eller fond, ej koncentrerad)
- 3 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
- 0,5-1 msk soja
- 2 msk dijonsenap (eller ännu hellre "dijonnaise")
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
Ugnsråstekt potatis
- 10-12 potatisar
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk olivolja
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
Till servering
- 400 g kantareller (eller trattkantareller)
- smör, till stekning
- flingsalt
- 3-4 kvistar färsk bladpersilja, hackade
- vinägrett
- tomat
Gör så här
Ugnsråstekt potatis
- Börja med potatisen.
- Skär den i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg skivorna tillsammans med fint hackad vitlök i en ugnsfast form.
- Häll på olivolja.
- Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Rör om.
- Ställ in formen i ugn på 225 grader i ca 20-25 minuter. Blanda runt någon gång under tiden.
- Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Platta ut skivorna lätt.
- Stöt grönpepparn i en mortel eller smula den. Klappa in den i köttskivorna.
- Ställ åt sidan i en stund.
- Hetta upp smör i en stekpanna.
- Stek skivorna i några minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt så att pepparn sitter kvar.
- Salta
- Lägg upp biffarna på ett fat och täck med folie så att de hålls varma.
Sås
- Vispa ur pannan med buljong och grädde.
- Tillsätt soja och senap.
- Låt såsen koka upp.
- Smaka av och häll såsen över biffarna.
Servering
- Rensa trattkantarellerna och lägg dem i en torr och ganska het panna.
- Låt den ”svettas” och tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnar.
- Blanda ner den hackade persiljan och smaka av med flingsalt.
- Arrangera över biffarna med såsen i pannan eller servera svampen bredvid.
- Skölj och arrangera salladen på ett vackert fat tillsammans med tomaterna.
- Vispa ihop en vinägrette och häll över.
- Servera!