Tartletter med lemon curd, vinbär, chokladkycklingar och bladguld

Tartletter med lemon curd, vinbär, chokladkycklingar och bladguld
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Tartletter med lemon curd, vinbär, chokladkycklingar och bladguld

2

15 ingredienser

Små mördegsformar, tartletter med olika fyllningar är trevligt att servera som dessert eller på en afternoon tea. Av denna satsen deg blir det ca 8-10 stycken av varje sort om man gör fyra olika sorter. De blir bäst om de bakas i små formar av metall. I värsta fall finns det också färdiga att köpa och endast fylla.

TIPS! Curden är underbar på den rostade frukostmackan!

Ingredienser

Mördeg:

  • 4 dl vetemjöl (lite drygt)
  • salt
  • 100 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 ägg

Lemon curdfyllning (Frisk och syrlig fyllning):

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 citroner, skal och saft
  • 100 g smör

Chokladkycklingar:

  • 250 g mörk blockchoklad
  • 50 g kokosolja
  • kycklingformar

Till garnering:

  • röda vinbär
  • chokladkycklingar

Gör så här

  1. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt florsocker och ägg.
  2. Låt degen vila i kyl minst 1 timme eller över natten.
  3. Tryck ut mördegen i små formar av metall. Grädda på 200° i ca 15-20 minuter.
  4. Förgrädda pajskalen på 180° i ca 10 minuter. Lossa de försiktigt från formarna.
  5. Smält choklad och kokosfett till kycklingarna i ett vattenbad. Fyll formar och låt stelna.
  6. Vispa äggen plus gulor med sockret.
  7. Smält smöret på svag värme i en kastrull.
  8. Tillsätt citronsaften och skalet samt de vispade äggen. Värm/sjud och vispa kraftigt hela tiden tills curden tjocknar.
  9. Häll upp på väl rengjord burk och låt kallna.
  10. Fyll formarna och garnera med vinbär och chokladkycklingar.