Chokladparfait

Chokladparfait
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Chokladparfait

7 ingredienser

En len glass som blir godast om den görs på mörk choklad med hög kakaohalt. Hälsningar Monika.

Ingredienser

portioner
  • 1 vaniljstång
  • 1,25 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1,25 dl rörsocker [100 g]
  • 200 g mörk choklad 60 %
  • 2 dl vispgrädde

Till garnering

  • jordgubbar, skivade

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och gröp ur de små fröna.
  2. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken.
  3. Koka upp och låt den stå i 15 minuter. Plocka upp stången.
  4. Vispa äggulor och socker.
  5. Häll vaniljmjölken över äggmassan under omrörning. Häll tillbaka till kastrullen. Värm upp långsamt och fortsätt att röra tills den tjocknar något, vid ca 85°.
  6. Bryt chokladen i bitar och smält den i mjölkblandningen. Kyl massan snabbt i ett vattenbad.
  7. Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten.
  8. Häll parfaiten i en form och frys den. Ta ut den en stund innan den ska serveras.
  9. Garnera med skivade jordgubbar.