Saffranspuddingpannkaka med hjortron

Saffranspuddingpannkaka med hjortron
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Saffranspuddingpannkaka med hjortron

16 ingredienser

1h

Saffranspuddingpannkaka med honungsnötter och hjortron är ett recept jag tog fram inför ett inslag i radioprogrammet Meny. Jag hade tänkt mig den mer som en tjockpannkaka i konsistensen och blev till en början besviken över puddingkonsistensen. Men det var innan jag smakat! Döpte helt enkelt om den till puddingpannkaka och den är gudagod! /Monika Ahlberg
Receptet kommer från kokboken Monikas jul.

Här hittar du

Monikas honungsnötter

Läs mer om

Monikas jul

Ingredienser

  • 2 dl mannagryn, gärna dinkelmannagryn
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl riven kokos
  • 1 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 1 dl cottage cheese
  • 50 g mandelmassa, grovriven
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör, smält
  • 2 ägg
  • smör, till formen
  • Ströbröd, till formen (eller dinkelmannagryn)

Till servering

  • Honungsnötter
  • hjortron, varma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Tillsätt keson, mandelmassan, eventuellt mandel, mjölken, smöret och äggen och rör en ihop en fin smet.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Använd gärna dinkelmannagryn istället för ströbröd.
  5. Grädda saffranspuddingpannkakan i ugnen i ca 40-45 minuter.
  6. Servera den gärna ljummen med honungsnötter och varma hjortron.