Svartvinbärsgelé

Svartvinbärsgelé
Foto: MATTON
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Svartvinbärsgelé

4 ingredienser

1h

Svartvinbärsgelé är utsökt som tillbehör till fläskkött, vilt och fågel. Detta är Monika Ahlbergs recept på svartvinbärsgelé.

Ingredienser

  • 2 l svarta vinbär, knappt mogna
  • 4 dl vatten
  • 9 dl strösocker, per avrunnen liter saft
  • ev pektin

Gör så här

  1. Måtta upp vattnet i en kastrull och koka dina svarta vinbär tills de har mosats, cirka 10 minuter. Hjälp till att mosa mot grytans kant någon gång under tiden.
  2. Häll svartvinbärsmassan i en silduk och låt självrinna i 30 minuter. Släng renset som samlats i silduken.
  3. Mät saften och koka den sedan om igen i 5 minuter. Tillsätt 9 deciliter socker per liter avrunnen vinbärssaft och rör om.
  4. Låt koka upp igen och koka sedan svartvinbärsgelén kraftigt i 10 minuter utan lock och omrörning.
  5. Gör ett geléprov: Häll lite saft på ett fat och dra ett finger genom gelésaften. Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge. Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen). Avlägsna även allt skum från ytan.
  6. Ös upp svartvinbärsgelén till drygt hälften på väl rengjorda burkar.