• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Flädersaft

Fläderblomssaft
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Flädersaft

6 steg att laga

5 ingredienser

3,5 dygn

Jag har ett stort fläderträd i min trädgård, det är jag väldigt glad för då blommorna räcker till flera satser saft./ Monika Ahlberg

Satsen ger ca 2 1/2 liter saft.

läs mer
Kökets kurser
Teas Tårtkurs - promoruta

Lyckas med tårtor!
Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >>

Ingredienser

portioner2.5 liter
  • 30 fläderblomsklasar
  • 3 citroner
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 kg strösocker
  • 50 g citronsyra

Gör så här

  1. Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
  4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
  5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
  6. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)